Jesteś tutaj: aptekagrand.pl > Tradycyjna kuchnia polska > Wielkanocne specjały polskiego stołu

Wielkanocne specjały polskiego stołu

Święta to moment, kiedy przestajemy przejmować się kaloriami i raczymy swoje żołądki różnorakimi pysznościami. Wielkanocne specjały polskiego stołu Jest to okres, kiedy owe pyszności są wyjątkowe i specyficzne, w zależności od tego, jakie święta aktualnie przeżywamy. Kuchnia polska wyróżnia również specjalne posiłki, które można skosztować tylko w okresie Wielkanocnym. Jakie w takim razie specjały zagoszczą na polskim stole w okolicach Wielkanocy?

Oczywiście mowa tutaj zwykle o kuchni tradycyjnej, dostosowanej do współczesności. Kuchni, której receptury są często przekazywane z pokolenia na pokolenia. Jakie więc są to potrawy i w czym tkwi ich wielkanocna wyjątkowość?

Jajka w różnej formie to domena świąt wielkanocnych. Nie do pomyślenia jest, aby na wielkanocnym stole, przygotowanym na śniadanie zabrakło jajek w różnych formach. W związku z tym Wielkanoc bardzo dobitnie kojarzona jest z tym produktem, podawanym na różne rodzaje. W ten sposób mamy jajka na twardo w majonezie, sałatka jajeczna z tuńczykiem, jajka pod pierzynką, jajka marynowane w zalewie, czy chociażby wyjątkowa świąteczna jajecznica. Wielkanocne specjały polskiego stołu Opcji jest naprawdę sporo, ważne, aby głównym składnikiem naszych potraw były właśnie jajka.

Nie ma świąt bez dobrego ciasta. Takim ciastem przeznaczonym stricte na stół wielkanocny jest na pewno wielkanocna baba. Tutaj również mamy szereg różnych rodzajów tego ciasta. Począwszy od baby ubijanej, ucieranej, przez babę piaskową, aż do babki smakowej. Dla tych, co widzą babkę jako ciasto nudne, bez żadnych wyjątkowych przebłysków, powinno być miłym rozczarowaniem to, że babka może być adwokatowa, pomarańczowa, śmietankowa, czy z bakaliami. Opcji jest tak naprawdę tyle, ile tylko drzemie w naszej wyobraźni.

Zostając przy temacie deserów nie można nie wspomnień o jeszcze jednym, bardzo wielkanocnym przysmaku. Mianowicie: mazurki. Przygotowywane w różnych formach, z różnymi dodatkami potrafią nieźle zaskoczyć, zwłaszcza jeśli sami kombinujemy ze składnikami. Wielkanocne specjały polskiego stołu Tak naprawdę nie ma bowiem jednego konkretnego przepisu, z którego wyjdzie nam idealny mazurek.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.