Jesteś tutaj: aptekagrand.pl > Różne kuchnie świata > Węgierska restauracja i kuchnia

Węgierska restauracja i kuchnia

Węgierska kuchnia to swego rodzaju fenomen na skalę europejską, a nawet i światową. Węgierska restauracja i kuchnia Wszystko za sprawią charakterystycznych cech, które wyróżniają ją spośród innych kuchni środkowoeuropejskich. Do tego warto dodać wysoką jakość, dzięki czemu węgierska kuchnia jest swego rodzaju odrębnym zjawiskiem na skalę światową. Najbardziej rozpoznawalną cechą węgierskiej kuchni jest obfite używanie papryki w proszku do wszystkich dań, głównie papryki słodkiej. Warto jednak się zastanowić jakie są najbardziej popularne dania kuchni węgierskiej i na co warto zwrócić uwagę przebywając w tym pięknym i obfitym kulturowo kraju.

Zupa gulaszowa. Głównie oparta na wołowinie i warzywach. Szczególnie zaś zwraca się tutaj uwagę na odpowiedni dobór składników. Cebula musi być podsmażona z przyprawami, do tego stopniowo dodajemy dalsze elementy. Węgierska restauracja i kuchnia W końcu dodajemy mięso. Następnie zalewamy wodą i czekamy aż mięso odpowiednie zmięknie, zaś konsystencja zupy zgęstnieje. Podajemy z pieczywem pszennym.

Kapuśniak po węgiersku. Znów baza składa się głównie z warzyw. Mięso może być wołowe, jednak świetnie się też sprawdzi wieprzowina. Do tego można dodać boczek, albo wędzonkę, oraz kiełbasę. Wszystko musi się gotować razem, aby smak i aromat się ze sobą zmieszały. Do tego oczywiście obowiązkowo kwaśna kapusta, bo bez niej nie byłoby kapuśniaku.

Leczo. Również wyśmienity wymysł węgierski. Podobnie jak w poprzednich przepisach, istotną rolę odgrywają tutaj warzywa i jarzyny. Jak najwięcej papryki, szparagów, ziemniaków, brukselki, czy chociażby fasoli. Do tego oczywiście wołowe mięso i kiełbasa. Można do smaku dokroić cebulę i posypać po górze, w talerzy zieloną pietruszką.

Warto zauważyć, że w węgierskiej kuchni warzywa to w zasadzie podstawa. Stanowią one bowiem nieodłączny składnik większości węgierskich potraw i najbardziej wpływają na ich smak. Najbardziej cenionym warzywem jest oczywiście papryka. Oprócz tego cebula i pomidory również zajmują odpowiednio wysokie miejsce wśród najpopularniejszych warzyw. Węgierska restauracja i kuchnia Natomiast jeśli chodzi o mięso to węgierscy kucharze wykorzystują głównie cielęcinę i wołowinę.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.