Jesteś tutaj: aptekagrand.pl > Tradycyjna kuchnia polska > Tradycyjne polskie sery

Tradycyjne polskie sery

Chociaż z serów słynie głównie Francja, to jednak w Polsce również możemy poszczycić się różnego rodzaju produktami wykonywanymi z mleka. Tradycyjne polskie sery Dlatego warto przyjrzeć się pokrótce różnym rodzajom sera, które są od początku do końca polskie i które możemy spotkać tylko w naszym kraju. Sery, które stanowią część polskiej tradycyjnej kuchni.

Oscypek – jest to twardy, wędzony ser, który przygotowuje się z mleka owczego. Spotykany głównie w polskich górach, a szczególnie rozpowszechniony w okolicach Podhala. Jest to wyjątkowy ser, który jest znany zarówno w Polsce, jak i w krajach europejskich. Kolejnym serem, również z gór, jest bryndza podhalańska. Jest to również wyrób z mleka owczego, to miękki podpuszczkowy ser wyrabiany właśnie na Podhalu. Tradycyjne polskie sery Oprócz tego Polska może poszczycić się serami regionalnymi. Wiele lokalnych przedsiębiorstw zajmuje się wyrobem serca i w ten sposób możemy wyróżnić takie polskie sery jak: ser edamski, ser gryficki, ser kortowski, ser koryciński, ser lubuski, ser mazurski, ser przeworski, ser lechicki, ser zamojski, ser łowicki czy ser zgorzelecki. Tradycyjne polskie sery Są to wyjątkowe sery, które wcale nie muszą konkurować ze światowymi, popularnymi markami, a które swoim smakiem potrafią niejednego zaskoczyć.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.