Jesteś tutaj: aptekagrand.pl > Tradycyjna kuchnia polska > Tradycyjne polskie pierogi ruskie

Tradycyjne polskie pierogi ruskie

Jedną z najpopularniejszych potraw w naszym kraju niewątpliwie są pierogi ruskie. Tradycyjne polskie pierogi ruskie I chociaż ich nazwa może być myląca, jest to jednak tylko pozorny błąd, bowiem w Rosji potrawa ta nie jest nazbyt popularna. Ten rodzaj pierogów szczególnie jest popularny u nas w Polsce, oraz na Ukrainie.

Ich specyficzna nazwa wywodzi się od Rusi Czerwonej. Ciasto na pierogi ruskie wykonuje się bardzo prosto. Należy je przygotować z takich składników jak mąka, woda i sól, czasem niektórzy dodają jaja. Wyrób ciasta jednak zależy w głównej mierze od tego, jakie preferencje ma osoba przyrządzająca pierogi. Jeśli natomiast chodzi o farsz, to składa się on głównie z twarogu i ugotowanych, dokładnie zmielonych ziemniaków. Tradycyjne polskie pierogi ruskie Do tego dodajemy sól, pieprz, podsmażoną cebulkę, oraz niewielkie ilości skwarek, które również z powodzeniem można przysmażyć jako dodatek do ugotowanych już pierogów i polać je razem z tłuszczem. Ciasto powinno być rozwałkowane do grubości 2 mm, farsz oblepia się ciastem, po czym taki twór gotuje się w wodzie. Potrawę można podawać na różne sposoby, głównie ze skwarkami, smażoną cebulą lub śmietaną. Tradycyjne polskie pierogi ruskie Zdarza się, że niektórzy przygotowują pierogi najpierw ugotowane, a następnie je jeszcze odsmażają.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.