Jesteś tutaj: aptekagrand.pl > Porady > Suszenie chmielu

Suszenie chmielu

Suszenie jest jednym z zapomnianych i najbardziej niedocenianych sposobów konserwowania żywności. Suszenie chmielu Polega na pozbawieniu żywności wody, co zapobiega rozwojowi różnego rodzaju bakterii oraz grzybów, które odpowiadają za psucie się. Do największych zalet suszenia należy to, że nie pozbawia ono żywności praktycznie żadnych walorów odżywczych. Ważne jest również oczywiście to, że suszone produkty nie tracą walorów smakowych. Suszenie chmielu Zazwyczaj suszenie kojarzy nam się z grzybami i owocami, możemy jednak suszyć również różnego rodzaju warzywa, które będą później stanowiły doskonały dodatek na przykład do różnego rodzaju zup. Wadą suszenia jest to, że przygotowana w ten sposób żywność wymaga odpowiedniego przechowywania, które uchroni ją przed dostępem wilgoci. Suszenie chmielu Pod wpływem wilgoć nawet najlepiej ususzone produkty mogą niestety ulec zepsuciu.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.