Jesteś tutaj: aptekagrand.pl > Smaki > Sól kuchenna

Sól kuchenna

Sól to jedna z najstarszych przypraw stosowanych przez człowieka. Sól kuchenna Sól pojawia się praktycznie we wszystkich przepisach, często także w deserach, ponieważ wzmacnia smak potraw.

Sól początkowo używana była do konserwowania jedzenie, które szybko się psuło bez możliwości przechowywania w wysokich temperaturach. Solono mięso i ryby, a także warzywa. Sól początkowo była dosyć droga i stać było na nią tylko dosyć zamożnych ludzi. Sól kuchenna Z czasem weszła jednak do powszechnego użytku i była stosowana także ze względu na to, że w znacznym stopniu wzmacnia smak potraw. Takie też jest jej zastosowanie w naszej kuchni.

Niestety nadmiar soli jest bardzo szkodliwy dla organizmu. Wpływa na podniesienie ciśnienia krwi oraz ma negatywny wpływ na nerki, które muszą oczyszczać cały organizm z nadmiaru soli. Badania pokazują, że w naszej diecie znajduje się o wiele zbyt dużo soli, która pochodzi przede wszystkim z pieczywa, dlatego warto zastanowić się nad ograniczeniem jej ilości. Sól kuchenna Sól można zastępować różnymi mieszankami ziół, które zapewnią intensywny smak potrawom.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.