Jesteś tutaj: aptekagrand.pl > Zdrowe odżywianie > Skrobia w organizmie

Skrobia w organizmie

Skrobia jest polisacharydem zbudowanym z reszt glukozy powiązanych ze sobą za pomocą wiązań glikozydowych. Skrobia w organizmie W skład skrobi wchodzą amylozy i amylopektyny. Skrobia posiada białe zabarwienie i jest pozbawiona walorów smakowych. Pełni ona rolę materiału zapasowego roślin i występuje ona przede wszystkim w nasionach, owocach, a także w kłączach, bulwach korzeniowych i pędowych. Skrobię można znaleźć także w łodygach i pniach roślin. Skrobia jest źródłem glukozy, a jej głównym źródłem w diecie są zboża oraz niektóre owoce i warzywa. Skrobia w organizmie Skrobia zostaje w organizmie rozłożona na dekstryny i maltozę. Następnie dochodzi do zamiany cząsteczek cukru na glukozę, która jest wchłaniana do krwiobiegu. Skrobia uchodzi za składnik pokarmowy przyczyniający się to przybierania na wadze, niemniej nie wolno zapominać o tym, że całkowite pozbawienie organizmu dopływu glukozy ma negatywny wpływ na pracę mózgu i funkcjonowanie organizmu. Skrobia w organizmie Zwykle wystarczy ograniczenie spożycia skrobi, aby uzyskać satysfakcjonujący spadek masy ciała.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.