Jesteś tutaj: aptekagrand.pl > Różne kuchnie świata > Skandynawska restauracja i kuchnia

Skandynawska restauracja i kuchnia

Kuchnia skandynawska bardzo różni się od innych kuchni poszczególnych krajów szczególnie smakiem oraz łączeniem ze sobą różnorakich przypraw czy produktów. Skandynawska restauracja i kuchnia Jest to bardzo dobry przykład nieco unowocześnionej kuchni Wikingów. Zasady obowiązujące wiele wieków temu również obowiązują dzisiaj, w nieco unowocześnionej formie. Produkty, które stosowane były przez przodków czasów średniowiecza, również wykorzystywane są współcześnie.

Głównym produktem kuchni skandynawskiej są przede wszystkim ryby przez wzgląd na główną gałąź przemysłu, czyli rybołówstwo. W ten sposób kuchnia ta wykazuje się bogactwem takich ryb jak śledzie, łososie, dorsze, pstrągi czy makrele. Skandynawska restauracja i kuchnia Podawane one są na różne sposoby, w różnych smakach, z różnymi przyprawami, w różnych formach. Ta różnorodność może niejednego zaskoczyć. Nieodłącznym składnikiem wielu skandynawskich potraw jest na pewno chleb pełnoziarnisty lub pumpernikiel. Ciężko sobie wyobrazić dania bez tych składników. Do tego, jeśli chodzi o desery rożnego rodzaju to ich głównym składnikiem bądź dodatkiem są owoce leśne: jagody i jeżyny. Skandynawska restauracja i kuchnia Zajmują one bardzo ważne miejsce wśród różnych owoców wykorzystywanych przez Skandynawów.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.