Jesteś tutaj: aptekagrand.pl > Przepisy > Rosół

Rosół

Rosół to jedna z najbardziej tradycyjnych i najczęściej przyrządzanych potraw kuchni polskiej. Rosół Bez wątpienia każdy, kto jadł rosół wie, że nie ma jednej metody przygotowywania tego dania, a każdy dom i każda rodzina ma swoje własne sposoby.

Do przygotowania najprostszego rosołu potrzebna jest porcja rosołowa z kurczaka, włoszczyzna – jedna marchew, jeden korzeń pietruszki, Rosół kawałek selera oraz kawałek pora, a także przyprawy – pieprz, ziele angielskie i liście laurowe.

Dobry rosół powinien gotować się jak najdłużej, nawet do kilku godzin, na wolnym ogniu. Dzięki temu wszystkie składniki oddadzą smak zupie. Rosół najczęściej podaje się z cienkim makaronem,  przed podaniem doprawia się go świeżą natką pietruszki. Można także serwować rosół z kawałkami marchewki. Rosół jest świetną bazą do wielu innych bardzo smacznych zup. Rosół Można go także przygotować w większej ilości i zamrozić – w ten sposób zawsze będzie pod ręką.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.