Jesteś tutaj: aptekagrand.pl > Tradycyjna kuchnia polska > Przyprawy tradycyjnej polskiej kuchni

Przyprawy tradycyjnej polskiej kuchni

Polska kuchnia kojarzy się zapewne z wieloma smakami i dla każdego oznacza coś innego. Przyprawy tradycyjnej polskiej kuchni Dlatego też trudno jest skonkretyzować odpowiednie cechy, które stanowiłyby o tym, jakimi szczególnymi smakami charakteryzuje się polska kuchnia. Główne z nich to na pewno słony, solony, lekko fermentowany lub kiszony, bowiem kwaszone ogórki to wyrób typowo polski. Stąd też takie potrawy jak kiszona kapusta, zsiadłe mleko, czy kwas chlebowy. Popularny jest również smak umiarkowanie ostry, chociaż zdarzają się ci, którzy preferują bardzo ostre potrawy. Jednak bardzo popularny w Polsce jest smak chrzanu, musztardy, szczypiorku, cebuli czy czosnku, a także zamorskiego pieprzu. Można spotkać również smaki korzenne i ziołowe, które zyskujemy dzięki gałce muszkatołowej, anyżu i kminku. Kwaskowaty smak uzyskuje się zatem głównie dzięki kwaśnej śmietanie, kapuście, czy wspomnianych wcześniej kiszonych ogórkach. Przyprawy tradycyjnej polskiej kuchni Szeroko stosuje się również w polskiej, bądź szeroko pojętej słowiańskiej kuchni takie przyprawy jak koperek, a także mak. Powszechnie używa się również siemienia lnianego.

Podsumowując, trzeba stwierdzić, że polska kuchnia zakłada bogactwo różnego rodzaju smaków, dzięki wszelakim przyprawom, które są powszechnie używane do potraw. Przyprawy tradycyjnej polskiej kuchni Jednak tak naprawdę nie jest ważne powszechne przyzwolenie na mieszanie smaków ze sobą, aby każdy mógł stworzyć swoją własną kolekcję ulubionych przypraw.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.