Jesteś tutaj: aptekagrand.pl > Porady > Przechowywanie grzybów

Przechowywanie grzybów

Grzyby są nieodłącznym elementem naszej kuchni i stanowią uzupełnienie takich tradycyjnych potraw jak pierogi czy bigos. Przechowywanie grzybów Wykorzystywane są jako dodatek do mięsa oraz baza do zup.

Sezon na grzyby jest raczej krótki, na szczęście istnieje kilka skutecznych sposób, które pozwalają nam je zakonserwować. Najpopularniejszym jest oczywiście suszenie. Grzyby możemy suszyć w lekko nagrzanym piekarniku. Ważne jest, żeby miały jak najmniejszą wilgotność – zabezpieczy je to przed popsuciem się. Przechowywanie grzybów Ususzone grzyby najlepiej jest przechowywać w papierowych torbach, na przykład po mące lub cukrze. Innym bardzo dobrym sposobem przechowywania świeżych grzybów jest ich mrożenie. Mrożone grzyby zachowują wszystkie swoje walory smakowe i są łatwiejsze do przyrządzenia niż grzyby suszone. Mrożenie jest doskonałym pomysłem na konserwowanie świeżych grzybów leśnych. Oczywiście zawsze możemy także grzyby zamarynować. Przechowywanie grzybów Najbardziej nadają się do tego grzyby małe, przede wszystkim maślaki, których nie można przechowywać w inny sposób. Źródło: http://pizza-niepolomice.pl/

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.