Jesteś tutaj: aptekagrand.pl > Porady związane z kuchnią i gotowaniem > Producent ciastek z czekoladą

Producent ciastek z czekoladą

Każda gospodyni domowa chciałaby umieć wykonywać idealne ciasto drożdżowe. Producent ciastek z czekoladą Jest to jednak kłopot, bowiem aby ciasto wyszło takie, jakie powinno, trzeba się trzymać ściśle wielu zasad, bowiem wiele czynników ma wpływ na to, jakie nasze ciasto będzie. Dlatego warto mieć na uwadze odpowiednie dobranie składników, ich proporcje oraz to, jakie cechy same w sobie powinny spełniać. W dużej mierze to właśnie od tego zależy czy nasze ciasto drożdżowe okaże się sukcesem czy kompletną klapą.

Po pierwsze: drożdże. Stanowią kluczowy składnik. Jeszcze jakiś czas temu panowało przekonanie, że im więcej drożdży, tym lepiej. Wystarczy w rzeczywistości tylko 15 gram świeży drożdży na 500 gram mąki, aby nasze ciasto było w sam raz. Dzięki mniejszej ilości drożdży w naszym cieście, unikniemy nieprzyjemnego drożdżowego posmaku, bowiem nie każdy za nim przepada. Oczywiście warto mieć na uwadze, że o wiele lepsze są drożdże świeże niż drożdże instant, jednak jeśli już używamy ich drugich to trzeba pamiętać, aby dodać ich o połowę mniej niż drożdży normalnych. Producent ciastek z czekoladą Dobre drożdże powinny mieć ładny, lekko słodki zapach, zaś aby utrzymać ich świeżość należy przechowywać je w folii spożywczej.

Po drugie: wyrabianie ciasta drożdżowego. Jest to jedna z najważniejszych czynności przy przygotowywaniu ciasta drożdżowego. Najlepszym sposobem jest wyrabianie ciasta ręcznie, a nie mechanicznie. W taki sposób wyrabiamy przez ok. 10 minut. Czas nie jest tutaj jednak umowny, bowiem chodzi głownie o to, aby wyrobione ciasto było gładkie i elastyczne. Taki efekt również możemy uzyskać wyrabiając ciast w maszynie z hakiem.

Po trzecie: wyrastanie ciasta. W tej kwestii nie interesuje nas tak naprawdę czas wyrastania, tylko jakość ciasta. Należy bowiem odstawić ciasto do momentu, aż będzie ono uniesione i zwiększy – podwoi – swoją objętość. Aby wyrosło w sam raz, należy odstawić je w suchym, ustronnym miejscu i przykryć jakąś tkaniną. Producent ciastek z czekoladą W ten sposób nasze ciasto wyrośnie na piękne i puszyste, zaś dzięki naturalnemu wyrastaniu nie będzie miało drożdżowego posmaku, jak w przypadku przyspieszanego wyrastania, np. za pośrednictwem piekarnika.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.