Jesteś tutaj: aptekagrand.pl > Przepisy > Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie to jedne z najbardziej popularnych pierogów. Pierogi ruskie Na ich popularność wpływają to, że są proste w przygotowaniu, niedrogie oraz bardzo smaczne. Można podawać je prosto z wody lub odsmażane z cebulką, kwaśną śmietaną, roztopionym masłem, smażonym, pokrojonym boczkiem.

Najlepsze ciasto na pierogi przygotowuje się z mąki i wody. Ciasto powinno mieć odpowiednią konsystencje tak, żeby można było je łatwo rozwałkować i formować z niego pierogi. Farsz na pierogi ruskie składa się przede wszystkim z  tłustego lub półtłustego sera i ugotowanych ziemniaków, wymieszanych w proporcjach 1:1. Masa z ziemniaków i sera powinna zostać dokładnie  zmielona lub przepuszczona przez praskę, ważne żeby nie było w niej żadnych grudek. Pierogi ruskie Do tak przygotowanego farszu należy dodać drobno posiekaną i podsmażoną cebulkę. Do całości można również dodać masło lub słoninę oraz 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, sól i pieprz.

Ciasto należy zagnieść, tak żeby było jednolite, z ciasta wycinamy kółka, nakładami na nie farsz i sklejamy brzegi, tak żeby uformować pierogi. Przygotowane pierogi wrzucamy do gotującej się wody z odrobiną tłuszczu, na przykład oleju. Pierogi ruskie Gotujemy je przez około półtorej minuty po wypłynięciu.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.