Jesteś tutaj: aptekagrand.pl > Smaki > Pesto – włoski sos z bazylii

Pesto – włoski sos z bazylii

Zwolennicy kuchni włoskiej z pewnością znają popularny w tym kraju sos, czyli pesto. Pesto – włoski sos z bazylii Pesto to doskonały, gęsty sos przygotowywany przede wszystkim z bazylii, ostrego sera, orzeszków piniowych, oliwy oraz soli. Istnieje także odmiana sycylijska, do której dodaje się suszone na słońcu pomidory, co sprawia, że ma czerwony kolor.

Pesto jest przede wszystkim doskonałym dodatkiem do makaronów, a także kanapek, sosów oraz innych dań. Należy pamiętać, że pesto nie powinno się za bardzo podgrzewać, ponieważ powoduje to, że bazylia, z której się spada, staje się gorzka. Pesto – włoski sos z bazylii Dlatego pesto najlepiej jest dodawać do już przygotowanych potraw.

Pesto można kupić bez problemu w praktycznie wszystkich dużych sklepach. Dostępne są różne odmiany pesto, które różnią się nieco smakiem, ale łączy je przede wszystkim duża zawartość bazylii. Pesto jest bardzo wydajne, dlatego jego zakup nie jest tak naprawdę dużym wydatkiem. Pesto – włoski sos z bazylii Pesto można także przygotować samodzielnie w domu – w ten sposób będzie bardzo aromatyczne i sprawi, że nasze potrawy będą miały niezapomniany, wyjątkowy smak.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.