Jesteś tutaj: aptekagrand.pl > Smaki > Ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy

Ocet znajduje bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Ocet jabłkowy Najczęściej w naszej kuchni używamy octu spirytusowego, który ma bardzo intensywny, ostry oraz dosyć nieprzyjemny smak. Znajduje on zastosowanie przede wszystkim w różnego rodzaju marynatach, gdzie jego smak jest równoważony cukrem oraz przyprawami. W occie można marynować grzyby, ogórki, dynię, gruszki, śliwki oraz wiele innych warzyw i owoców. Używany jest także w różnych sosach, na przykład majonezów, czy sosów vinaigrette. Ocet jabłkowy Innym rodzajem octu jest ocet winny, który powstaje z wina.

Ocet używany jest do zakwaszania potraw i wzmacniania ich smaku oraz konserwowania. W niedużych ilościach nie jest szkodliwy – pobudza apetyt i poprawia trawienie, zwłaszcza ciężkostrawnych potrwa. Niestety w zbyt dużych ilościach może mieć bardzo negatywny wpływ na zdrowie, dlatego nie należy z nim przesadzać.

Ocet ma także bardzo praktyczne zastosowanie. Ocet jabłkowy Sprawdza się bardzo dobrze jako środek czyszczący, wykorzystywany na przykład do usuwania kamienia z czajników.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.