Jesteś tutaj: aptekagrand.pl > Przepisy > Kuchnia polska warszawa

Kuchnia polska warszawa

Pierogi z grzybami i kapustą to tradycyjne polskie danie podawane w trakcie Wigilii. Kuchnia polska warszawa Pojawia się także na stołach w ciągu całego roku. Można je podawać odsmażone na patelni, prosto z wody lub z czerwonym barszczem.

Ciasto na pierogi najlepiej przygotować z samej wody i mąki, w proporcji dwie szklanki mąki na jedną szklankę ciepłej, przegotowanej wody. W ten sposób ciasto będzie miało idealną konsystencję, która pomoże w lepieniu pierogów. Do przygotowania farszu na pierogi z czterech szklanek mąki należy wykorzystać kilogram kapusty kiszonej, suszone grzyby oraz 3 drobno pokrojone cebule. Kuchnia polska warszawa Grzyby należy namoczyć przynajmniej kilka godzin. Namoczone grzyby i kapustę kiszoną należy ugotować aż będą miękkie i dokładnie odcisnąć, a następnie zmielić w maszynce lub drobno posiekać. Cebulę należy usmażyć przed dodaniem do farszu. Całość trzeba dokładnie wymieszać z dodatkiem soli i pieprzu. Z rozwałkowanego na cienkie placki ciasta wycinamy szklanką kółka, nakładamy na nie farsz i zlepiamy brzegi, tworząc nieduże pierogi. Tak przygotowane pierogi wrzuca się na gotującą wodę z dodatkiem odrobiny oleju, na kilka minut. Kuchnia polska warszawa Najlepiej podawać je z podsmażoną cebulką.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.