Jesteś tutaj: aptekagrand.pl > Różne kuchnie świata > Kuchnia i restauracja meksykańska

Kuchnia i restauracja meksykańska

Kuchnia meksykańska ma w sobie coś wyjątkowego. Kuchnia i restauracja meksykańska Jeśli chodzi o całą sztukę kulinarną tego kraju, to łączy ona w sobie tradycje tubylczych Indiach, oraz wpływów hiszpańskich konkwistadorów. W dużej mierze opiera się ona na takich składnikach jak kukurydza, czy rośliny strączkowa. W Meksyku możemy znaleźć bowiem aż 20 różnych gatunków fasoli, dlatego ich kuchnia głównie na tej roślinie się opiera jednak nie tylko. W niektórych rejonach niesamowicie popularna jest papryka, oraz ostrzejsza chili. Kuchnia i restauracja meksykańska Głównym materiałem budulcowym każdej potrawy jest specyficzna masa wykonywana z przemiału ziaren kukurydzy. Wykonuje się z niej specyficzne placki, które następnie wzbogaca się o konkretny farsz. Jest to ciekawe zastosowanie masy kukurydzianej, bowiem wykorzystywanie w tym celu zwykłej mąki kukurydzianej w przepisach zupełnie zmienia smak meksykańskich potraw.

Kuchnia meksykańska to również szereg różnych ostrych smaków. Połączenie ostro słodkiego aromatu zdarza się w wielu meksykańskich potrawach, dzięki czemu są one tak charakterystyczne dla tego regionu świata. Kuchnia i restauracja meksykańska Warto chociaż raz spróbować przysmaków tej kuchni, aby mieć świadomość bogactwa smaków, jakie ze sobą niesie.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.