Jesteś tutaj: aptekagrand.pl > Przepisy > Kopytka

Kopytka

Kopytka do pozornie proste danie, którego przygotowanie wymaga jednak sporo wprawy i pewnego doświadczenia. Kopytka Najtrudniejsze w przygotowaniu kopytek jest uzyskanie odpowiedniej konsystencji ciasta zawierającego ziemniaki. Kopytka należy robić jak najszybciej, ponieważ w miarę upływu czasu ciasto będzie robiło się coraz bardziej wilgotne i będzie się rozpadało.

Dużą porcję kopytek przygotowuje się z: 800g ziemniaków. 250g sera białego, jednego jajka oraz około dwóch szklanek mąki. Kopytka Dokładne proporcji mąki zależą od konsystencji ciasta, powinno być na tyle gęste, żeby dało się kroić je nożem.

Ziemniaki należy ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać  i rozgnieść razem z serem na jednolitą masę bez grudek. Najlepiej przygotowywać kopytka z wczorajszych ziemniaków. Wszystkie składniki należy połączyć i zagnieść z nich jak najszybciej ciasto, z którego należy następnie uformować wałki i pokroić je nożem. Kopytka Tak przygotowane kopytka gotuje się w osolonej wodzie. Źródło: http://dietetycznyswiat.pl/

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.