Jesteś tutaj: aptekagrand.pl > Porady związane z kuchnią i gotowaniem > Jak zagęszczać zupę?

Jak zagęszczać zupę?

W kuchni naprawdę często dochodzi do różnego rodzaju sytuacji, które powodują nasze zmartwienia i załamanie. Jednym z takich problemów jest moment, kiedy zupa wychodzi niezbyt gęsta. Jak zagęszczać zupę? Stanowi to sporą zagwozdkę zwłaszcza w momencie, gdy przygotowujemy wyjątkową kolację dla rodziny, dla narzeczonego, czy po prostu na spotkanie ze znajomymi. Trzeba wtedy działać szybko i skorzystać z wielu sposobów, które naszą zupę odratują. Jakie to właściwie sposoby?

Jednym z nich jest zagęszczanie zupy za pomocą wody i mąki. Jest to jednak dość problematyczne, bowiem nie tylko ujmuje smaku naszej zupy i kompletnie go przyćmiewa, to jeszcze mąka z wodą prowadzi do powstania nieprzyjemnych zarówno dla wzroku, jak i dla smaku grudek w zupie. Jest to jeszcze gorsze niż zbyt rzadka zupa. Jednak woda z mąką mogą się również przysłużyć jeśli zrobimy to umiejętnie i jeśli nie przesadzimy. Bowiem zbyt dużo mąki może doprowadzić do tego, że zamiast lekkiego zagęszczenia, wyjdzie nam pozbawiona smaku papka.

W zależności od tego, z czego jest zupa wykonana, możemy zmienić ją na krem. Świetnie sprawdza się to w zupach takich jak grochówka, fasolowa, czy grzybowa. Jak zagęszczać zupę? Jednym ze sposobów na zagęszczenie takiej zupy jest zmiksowanie wszystkich składników, jakie się w niej znajdują. Doprowadzi to do kremowej konsystencji naszego pierwszego dania.

Innym sposobem jest wykorzystanie chleba, albo ziemniaków do zagęszczenia zupy. Wystarczy tylko taki chleb rozpuścić, aby móc się cieszyć zupą o wspaniałej konsystencji. Trzeba jednak uważać, aby nie porobiły się grudy w zupie i dokładnie rozpuścić chleb czy ziemniaki, z których najlepiej zrobić puree zanim połączy się je z zupą. Zagwarantuje nam to nie tylko świetną konsystencję naszej zupie, ale również będzie świetnym dodatkiem smakowym, gwarantując dodatkową nutkę przyjemnego posmaku. W ten sposób powstanie nam idealna zupa na podanie zarówno na gorąco, jak i na zimno.

Oczywiście istnieje pewnie jeszcze trochę różnych sposób na zagęszczanie, chociażby przez dodatek śmietany do zupy. Jak zagęszczać zupę? Jednak nie wszystko pasuje do konkretnego smaku, więc trzeba uważać, aby zagęszczacz dobierać umiejętnie i możliwie najdokładniej.

 

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.