Jesteś tutaj: aptekagrand.pl > Porady związane z kuchnią i gotowaniem > Cieniutkie naleśniki?

Cieniutkie naleśniki?

Przy pieczeniu naleśników natrafiamy na wiele różnych problemów, które sprawiają, że przygotowanie tego prostego dania staje się prawdziwą męczarnią. Cieniutkie naleśniki? Z jednej bowiem strony naleśniki przyklejają się do patelni, z drugiej wychodzą za grube, innym razem się rozpadają, a jeszcze innym przypalają. Problemów jest oczywiście jeszcze więcej, bowiem z pozoru proste zadanie wykonania naleśnika może okazać się bardzo problematyczne. Jak w takim razie radzić sobie z pieczeniem naleśników?

Każdy chciałby, aby jego naleśniki były idealne. Możliwie cieniutkie, chrupiące na bokach, a miękkie w środku, nie za bardzo rozciągliwe i niezbyt gumowe. Do tego nie mogą się przyklejać do patelni, muszą zawierać jak najmniej tłuszczu i zdecydowanie smakować jak najlepiej. Jak osiągnąć właściwie taki efekt? Opcji jest tak naprawdę kilka.

Kiedy pieczemy naleśniki dobrze jest odpowiednio wszystko przygotować. Przede wszystkim do samego ciasta na naleśniki dolewamy dwie łyżki oliwy z oliwek. Cieniutkie naleśniki? W ten sposób ciasto będzie tłuste samo w sobie i dzięki temu nie będzie przyklejało się do powierzchni patelni. Następnie, pierwszego naleśnika wykonujemy z odpowiednią ilością oliwy na patelni, następne już możemy piec na sucho. Do tego ważne jest, aby piec naleśniki na patelni teflonowej, co zmniejszy ryzyko przyklejania się naszych naleśników, a także przypalenia ich. Ponadto, jeśli chcemy aby nasze ciast się nie rozpadało, należy dodać nieco proszku do pieczenie. Warto pamiętać jednak, że powinno go być odrobinę, bowiem zbyt duża ilość doprowadzi do tego, że nasze naleśniki będą gorzkie. Do tego warto pamiętać o tym, aby ciast miało odpowiednią konsystencję. Jeśli będzie zbyt rzadkie, to naleśniki na pewno będą się rozpadać i przyklejać do patelni. Z kolei jeśli będzie za gęste, to nasze naleśniki nie tylko będą zbyt grube, to jeszcze po upieczeniu zrobią się twarde i za bardzo gumowe. Dlatego jeśli chcemy tego uniknąć to warto uważać z ilością jajek w cieście. Cieniutkie naleśniki? Oprócz tego, jeśli chcemy, aby nasze naleśniki były puszyste i mięciutkie, to warto użyć do wykonywania ciasta wody gazowanej, która trochę napompuje nasze ciasto.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.