Jesteś tutaj: aptekagrand.pl > Porady związane z kuchnią i gotowaniem > Jajko w proszku

Jajko w proszku

Kiedy nie mamy pewności czy jajko, którego chcemy użyć jest świeże, warto zwrócić uwagę na pewne cechy zewnętrzne, które wykazuje. Jajko w proszku Jeśli jajko jest świeże, to będzie lekko matowe, zaś na skorupce nie spostrzeżemy żadnych nalotów. Oprócz tego, po potrząśnięciu takiego jajka w środku nie usłyszymy chlubotania. Jeśli zanurzymy świeże jajko, to na pewno opadnie ono na dno. Świeże jajko po rozbiciu jest klarowne, ścisłe i nie rozłazi się na wszystkie strony. Natomiast po ugotowaniu takiego świeżego jajka, jego żółtko zawsze będzie na środku jajka.

Jak w takim razie rozpoznać jajko, które jest nieświeże? Jajko w proszku Takie jajko z wyglądu ma matową skorupkę, która będzie pokryta białym nalotem, będzie zawierało grudki w skorupce, albo będzie wydawało się zbyt błyszczące. Oprócz tego, jajko na pewno jest nieświeże, kiedy na jego skorupce występują pęknięcia, chodzi tutaj również o niewielkie, ledwo zauważalne pajączki. Przy poruszaniu nieświeżego jajka słychać charakterystyczny dźwięk chlubotania, jakby była w nim mała piłeczka.  Nieświeże jajko po rozbiciu jest bardzo płynne i mętne, szczególnie zaś białko, które normalnie powinno być ścisłe. Jajko w proszku Zaś jeśli ugotujemy nieświeże jajko, to jego żółtko, zamiast w środku będzie się znajdowało przy skorupce.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.