Jesteś tutaj: aptekagrand.pl > Przepisy > Gołąbki

Gołąbki

Gołąbki to jedna z najpopularniejszych potraw podawanych na polskich stołach. Są smaczne, pożywne i lekkostrawne, dlatego mogą je jeść nawet małe dzieci. Gołąbki Najczęściej przyrządza się gołąbki z mielonego mięsa i ryżu, ale można wykorzystać także na przykład kaszę gryczaną i grzyby.

Składniki na czternaście tradycyjnych gołąbków: 700g mielonej wieprzowiny, 2 nieduże cebule, 100 g ryżu, jedna średnia biała kapusta, przecier lub sok pomidorowy, sól, pieprz oraz inne przyprawy według uznania i upodobań. Gołąbki Mięso należy wymieszać z odsączonym, ugotowanym ryżem i startą na drobnej tarce cebulą. Doprawić solą i pieprzem. Masę wymieszać i formować z niej nieduże kotleciki. Z kapusty wyciąć głąb i gotować ją przez około osiem minut. Ugotowaną kapustę ostudzić i rozebrać z liści, z których należy wyciąć twarde części. Zawijać mięso w kapustę jak najściślej. Dno garnka należy wyłożyć liśćmi kapusty i na nich układać gołąbki. Całość zalewamy bulionem z dodatkiem soku lub przecieru pomidorowego. Gołąbki Gotowe gołąbki można podawać z ziemniakami lub pieczywem oraz z dodatkiem jogurtu naturalnego.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.