Jesteś tutaj: aptekagrand.pl > Tradycyjna kuchnia polska > Desery w polskiej kuchni

Desery w polskiej kuchni

Polska kuchnia kojarzona jest głównie z jedzeniem tłustym, pełnym, smażonym i przede wszystkim jak najbardziej mięsnym. Desery w polskiej kuchni Jednak mało kto wie, jakie desery są od podszewki polskie i tradycyjne. A mamy się czym pochwalić.

Najwięcej typowo polskich deserów przygotowywanych jest w okresie karnawału. Wtedy to pojawia się mnóstwo w cukierniach takich przysmaków jak faworki, pączki, czy oponki. W rzeczywistości jest to typowo polski wyrób. Faworki – stanowiące pyszne, cieniutkie, kruche ciastka posypywane cukrem pudrem. Pączki – wykonane z drożdżowego ciasta, smażone w oleju, nadziewane dżemem, marmoladą czy konfiturami różnych smaków. Desery w polskiej kuchni Oponki – również na drożdżowym cieście z dziurką w środku. Są to polskie desery i warto je kultywować nie tylko na tłusty czwartek, ale przez cały rok.

Do tego zestawu warto jeszcze dodać serniki i szarlotki. Ciasta te tylko w Polsce smakują tak wyjątkowo. Sernik, szczególnie na bazie białego twarogu, czy sera smakuje naprawdę wyjątkowo z odpowiednią posypką. Zaś szarlotka, podawana z bitą śmietaną i lodami, to naprawdę deser nawet dla tych najbardziej wymagających. Desery w polskiej kuchni Takie słodkie przysmaki zadowolą podniebienie niejednego znawcę pysznych deserów.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.