Jesteś tutaj: aptekagrand.pl > Smaki > Cukier trzcinowy

Cukier trzcinowy

Cukier jest raczej nowym wynalazkiem. Cukier trzcinowy Początkowo był bardzo drogi i w związku z tym używali go tylko najzamożniejsi. Wraz z udoskonaleniem produkcji cukru spadła jego cena i znalazł on bardzo szeroki zastosowanie w kuchni.

Cukier wykorzystywany jest przede wszystkim do słodzenia różnego rodzaju ciast i deserów. Wykorzystuje się także jego konserwujące właściwości do przygotowywania różnego rodzaju przetworów z owoców, takich jak dżemy i marmolady. Dodaje się go także do marynat, żeby zrównoważyć intensywny i niezbyt przyjemny smak octu. Cukier trzcinowy Cukier wykorzystywany jest także do doprawiania bardzo wielu potraw, także sałatek lub potraw z mięsa i różnych sosów, więc znajduje bardzo szerokie zastosowanie w kuchni.

Niestety czysty, rafinowany cukier nie należy do najzdrowszych produktów – powoduje szybki wzrost poziomu glukozy we krwi i może w związku z tym przyczyniać się do nadwagi i otyłości, a także w bardziej radykalnych przypadkach do rozwoju cukrzycy. Cukier i słodkie produkty mogą mieć także bardzo zły wpływ na kondycję zębów, zwłaszcza u dzieci. Cukier trzcinowy Dlatego warto pilnować zawartości cukru w naszej diecie.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.