Jesteś tutaj: aptekagrand.pl > Różne kuchnie świata > Co najchętniej jedzą Włosi?

Co najchętniej jedzą Włosi?

Kuchnia włoska to bogactwo różnego rodzaju smaków. Co najchętniej jedzą Włosi? W gruncie rzeczy, Włosi bardzo chętnie korzystają z różnego rodzaju warzyw, zaś specyficzny, włoski smak wielu potraw to zasługa przypraw. Najchętniej w tej części Europy używane są takie przyprawy jak oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek czy rozmaryn, zaś głównym dodatkiem wielu potraw stał się również ser pleśniowy taki jak parmezan. Oprócz tego, we włoskiej kuchni powszechnie stosuje się oliwę, pomidory, a także takie dodatki jak czosnek czy cebula. Nie można też zapomnieć o wykorzystywaniu oliwek do wielu włoskich potraw. Wszystko to sprawia, że kuchnia tego kraju jest bardzo aromatyczna i wyjątkowa.

Warto jednak zauważyć, że kuchnia włoska bywa różnorodna. Co najchętniej jedzą Włosi? Tak naprawdę co innego jest popularne w południowej części kraju, a co innego z kolei podbija kubki smakowe mieszkańców północy. Ci pierwsi wybierają głównie makaron – różne gatunki i rodzaje, oraz oliwę. Tak naprawdę tylko z tych dwóch składników, oraz szeregu przypraw można stworzyć naprawdę przepyszne danie. Jeśli zaś chodzi o północ, to tam spożywa się głównie ryż i polentę, oraz zamiast oliwy częściej stosowane jest masło.

Tak naprawdę każdy z 20 regionów Włoch posiada swoje kulinarne specjały. Jak to mówią, co kraj, to obyczaj, zaś we Włoszech wypada powiedzieć, co region, to inna kuchnia. Co najchętniej jedzą Włosi? Jednak smak włoskich potraw zawsze będzie ten sam dzięki palecie wyjątkowych przypraw i dodatków używanych w każdym miejscu tego śródziemnomorskiego kraju.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.