Jesteś tutaj: aptekagrand.pl > Tradycyjna kuchnia polska > Bożonarodzeniowa kuchnia polska

Bożonarodzeniowa kuchnia polska

Świąteczna kuchnia polska obfituje w wiele tradycyjnych potraw, które przygotowywane są z pasją głównie właśnie w tych okresach. Bożonarodzeniowa kuchnia polska Trudno bowiem niektóre świąteczne potrawy spotkać na co dzień w restauracjach, bowiem stanowią one pewne sacrum, które może być wykorzystywane tylko w okazjach szczególnych. Dlatego też niektóre potrawy pojawiają się tylko i wyłącznie na polskich stołach w okresie Bożego Narodzenia.

Oczywiście coraz częściej zdarza się, że takie potrawy jak śledzie, karp czy inne rodzaje ryb można spotkać w restauracjach, można zamówić i nasycić się ich przepysznym smakiem. Jednak to nie wszystko. Bowiem wyjątkowy smak to również atmosfera świąt, która stanowi istotną część całego smaku potrawy. Bożonarodzeniowa kuchnia polska Dlatego też niektóre potrawy tylko w święta posiadają tę magię i ten wyjątkowy smak, który doprowadza nasze zmysły do euforii.

Bożonarodzeniowa kuchnia polska to bogactwo różnych smaków. Począwszy od słonych śledzi, przez wyjątkowe zupy i wywary, skończywszy na słodkim makowcu czy kutii. Każdy jest w stanie w tym repertuarze znaleźć coś dla siebie. Czym się charakteryzuje najpełniej kuchnia polska w okresie świąt Bożego Narodzenia? Głównie jest to wyjątkowy smak. Jednak smak również w jakiś sposób należy osiągnąć. Kuchnia polska wykorzystuje w tym celu specyficzne przyprawy, bez których potrawy świąteczne nie smakowały by tak samo.

Jakie w takim razie na świątecznym, polskim stole potrawy możemy spotkać? Na pewno będzie to ryba w różnych opcjach. Z jednej strony pieczony filet z dorsza, z drugiej karp w galarecie, a na dokładkę rybka po grecku z dużą ilością marchewki. Do tego oczywiście wywar z suszonych owoców, zupa z głów karpia i oczywiście nie obejdzie się bez barszczyku z uszkami. Idąc dalej trzeba zwrócić uwagę niewątpliwie na wyjątkowy smak bożonarodzeniowych wypieków, serników i makowców. No i typowo świąteczny deser, czyli makowo-bakaliowa kutia. Bożonarodzeniowa kuchnia polska Wszystko to razem wzięte tworzy  naprawdę wyjątkowy obraz i przede wszystkim smak polskiej kuchni bożonarodzeniowej, która to niewątpliwe zasługuje na miano magicznej.

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.