Jesteś tutaj: aptekagrand.pl > Przepisy > Biszkopt

Biszkopt

Biszkopt to smaczne i proste ciasto, które można bardzo szybko przygotować. Biszkopt Najlepszy jest na ciepło, zaraz po upieczeniu. Doskonale komponuje się ze świeżymy, sezonowymi owocami. Może  też zostać wykorzystany jako doskonała baza to wykonania tortu.

Składniki na ciasto biszkoptowe: cztery jajka, pół szklanki mąki, pół szklanki mąki ziemniaczanej, dwie łyżki wody, trzy czwarte szklanki cukru i łyżeczka proszku do pieczenia.

Należy oddzielić białka od żółtek i ubić je na sztywno. Biszkopt Do piany dodawać stopniowo cukier, a następnie kolejne żółtka. Po dodaniu żółtek trzeba stopniowo dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do małej tortownicy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt należy piec w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny. Bardzo ważne jest, żeby w czasie pieczenie nie zaglądać do piekarnika, ponieważ może to spowodować opadnięcie ciasta. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy ciasto jest upieczone można to sprawdzić przy pomocy wykałaczki.

Do ciasta można dodać różne owoce, takie jak pokrojone jabłka, śliwki, wiśnie, porzeczki i inne. Biszkopt Ważne, żeby owoce nie zawierały zbyt dużo soku. Źródło: http://dietetycznyswiat.pl/

Zostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.